نصب و اجرای المان های قائم در دیوار مهارکوبی شده یا مسلحشده به روش انکراژ
-
تیرهای نگهبان جایگزینی
حفر گمانه برای نصب و اجرای المانهای قائم در دیوار مهارکوبی شده با اهداف زیر صورت میگیرد:
-استقرار تیرهای نگهبان در موقعیت محلهای دقیق و معین (بالاخص اگر از روکش پیشساخته استفاده میشود)
-نفوذ در خاکهای خیلی سخت، زمینهای حاوی لاشه سنگ، تخته سنگ، یا بسترهای تماماً سنگی
-فراهم آوردن امکان اجرای اتصالات پیشساخته مهار (یا مسلحکننده انکراژ) ها به تیرهای نگهبان
-به حداقل رساندن آلودگی صوتی و ارتعاش ناشی از کوبش
-در طی حفاری، ناظر موظف است هر گونه انحراف قابل توجه از شرایط مفروض زمین در طرح را به دقت مشاهده و شناسایی کند.
-بایستی از ریزش جداره گمانه اجتناب شود، بویژه زمانیکه سازههای مجاور یا تاسیسات نزدیک در معرض آسیبهای ناشی از نشست باشند. هرگاه گمانه ریزش داشته باشد، باید از غلافگذاری یا سیال حفاری مورد تایید استفاده شود.
بعد از تکمیل حفاری، گمانه بایستی تا ارتفاعی که در نقشهها نشان داده شده است، پاکسازی شود. پس از آن میتوان برای استقرار هر چه بهتر تیرهای نگهبان، ته گمانه را قدری بتنریزی نمود (قبل از ریختن بتن پر کننده کل گمانه).
سپس تیر نگهبان به صورت شاقول و مهار شده داخل گمانه گذاشته میشود. موقعیت و ارتفاع بالای تیر نگهبان بایستی طبق نقشهها اندازهگیری شود. سپس گمانه تا تراز نهایی گود، با بتن سازهای یا کمعیار پر میشود. از تراز نهایی گود تا سطح زمین موجود، گمانه با بتن کمعیار پر میشود.
-
تیرهای نگهبان کوبشی
جاییکه تیرهای نگهبان به روش کوبش اجرا میشوند، تجهیزات کوبش شمع بایستی با محیط سایت تناسب اندازه داشته باشند. یک ریل هادی باید مسیر چکش شمع و شاقولی بودن تیر نگهبان را هدایت کند تا نیروی کوبه به صورت متمرکز در هر ضربه به تیر نگهبان وارد شود و تیر از مسیر خود منحرف نشود. قبل از شروع کوبش، بایستی شرایط سازههای مجاور و عدم معارضت تاسیسات بالاسری با تجهیزات کوبش کنترل شود.
کوبش تیرهای نگهبان و سپریها موجب ارتعاش میشود که ممکن است به سازههای مجاور آسیب وارد کند. اطلاعات تکمیلی در خصوص ارزیابی پتانسیل آسیبهای ناشی از ارتعاش را میتوان در (NCHRP Synthesis 253 1997) یافت.
تیرهای نگهبان کوبشی باید تا عمق نشان داده شده در نقشهها، بدون آسیب و خسارت نفوذ کنند. هرگاه رواداری انحراف مسیر شمع در طرح بسیار محدود باشد و یا نفوذ تیر در زمین دشوار باشد، برای جلوگیری از آسیب و خسارت شمع، باید از پاشنه کوبش در نوک شمع استفاده نمود.
اگر روی تیرهای نگهبان اتصالات پیشساخته (به منظور تامین تکیهگاه روکش دیوار پایدارسازی شده و تامین اتصال مهار (یا مسلحکننده انکراژ) و دیوار پایدارسازی شده ) وجود داشته باشد، تیرهای نگهبان نباید بیشتر از عمق مشخص شده نفوذ کنند، تا بتوان مهار(یا مسلحکننده انکراژ)ها را طبق ارتفاع مشخص شده در طرح اجرا نمود. سر همه شمعها بایستی بعد از تکمیل کوبش به لحاظ آسیب و خرابی بررسی شود. گزارش کوبش شمعهای مجاور بایستی مقایسه شود.
تفاوت در گزارشها ممکن است نشانگر تفاوت شرایط زمین باشد و نهایتاً نیاز به تغییر پروسه کوبش شمع باشد. تیرهای نگهبانی که بطور مناسب کوبیده نمیشوند، آسیب میبینند، یا از مسیر و موقعیت خود انحراف پیدا میکنند، ممکن است حذف شوند و تیر نگهبان جایگزین اجرا شود. اگر اندازهگیری جابجایی جانبی دیوار پایدارسازی شده لازم باشد، میتوان یک انحرافسنج به تیرهای نگهبان نصب نمود. قبل از کوبش تیر، یک پروفیل نبشی فولادی به بال و جان تیر نگهبان جوش داده میشود به نحویکه یک فضای غلافی شکل برای استقرار انحرافسنج تامین شود.
اگر آسیب وارده به تیر نگهبان در پروسه کوبش زیاد باشد، آنگاه بالاجبار باید تیرهای نگهبان را به روش جایگزینی (استقرار در گمانههای حفر شده) اجرا نمود. اطلاعات تکمیلی در خصوص نظارت شمعهای کوبشی در (FHWA-HI-97-013 (1996 ارائه شده است.
-
سپریها
سپری ها معمولاً با استفاده از چکشهای ضربه ای یا ارتعاشی داخل زمین کوبیده میشوند. زمانیکه از چکش ضربه ای استفاده می شود، برای جلوگیری از آسیب زیاد به سر سپری و شل شدن قفل و بست سپری¬های مجاور، باید کلاهک کوبش و چکش مناسبی انتخاب شود.
زمانیکه کوبش در خاک های نسبتاً سخت انجام می¬شود، بایستی نظارت منظم و دقیقی بر ارزیابی آسیب های وارده به سر سپری ها و قفل و بست بین سپری ها انجام شود. کوبش ارتعاشی روشی مناسب است، بویژه برای خاک های غیر چسبنده گرد دانه (نه تیز گوشه) و خاک های نرم. سپری ها معمولاً بصورت جفت (نر و ماده) یا بصورت پانلی کوبیده می شوند.
نصب سپری ها بایستی با زبانه هر سپری پیش رود. اگر نصب با کام سپری پیش رود، ممکن است کام از خاک پر شود و نصب سپری بعدی را با مشکل مواجه کند. استفاده از تیر راهنما برای جلوگیری از انحراف مسیر سپری ها حین کوبش توصیه می شود. اگر در دفترچه مشخصات طرح آمده باشد، بعد از نصب سپری بایستی سر آن، دقیق و صاف و طبق ارتفاع مشخص شده در طرح بریده شود.
-
گودبرداری
خاکبرداری تا تراز فوقانی دیوار پایدارسازی شده قبل از نصب و اجرای المانهای قائم دیوار انجام میشود. مراحل بعدی خاکبرداری و نصب مهار (یا مسلحکننده انکراژ) ها در نقشهها و دفترچه مشخصات تعیین میشود، به نحویکه پایداری سیستم دیوار پایدارسازی شده و تمامیت سازههای مجاور حفظ گردد.
لازم است که توالی مراحل ساخت و روشهای خاکبرداری (خاکبرداری کلی یا خاکبرداری کنگرهای) با هم سازگار باشند و خاکبرداری پایینتر از تراز هر ردیف مهار (یا مسلحکننده انکراژ)، حداکثر به 60 سانتیمتر یا ارتفاعی که در دفترچه مشخصات طرح آمده است محدود شود.
خاکبرداری ترازهای بعدی نباید انجام شود، مادامیکه مهار (یا مسلحکننده انکراژ) ردیف فوقانی اجرا گردیده و lock-off شود. هر گونه تغییر در توالی مراحل ساخت بایستی قبل از اجرا توسط مهندس طراح تایید شود.
همچنین بخوانید: منظور از مانیتورینگ در سیستم مهارکوبی یا انکراژ چیست؟
درج دیدگاه