جت گروتینگ یا تزریق تحت فشار؛

تزريق تحت فشار یا جت گروتینگ در اوايل دهه ي 1970 در ژاپن ايجاد شد.

در طي سال­هاي گذشته، با توسعه تجهيزات و دانش تزريق، روش­هاي مختلف تزريق تحت فشار توسعه يافته اند، اما هدف تمام اين روش­ها تغيير خاك به مخلوطي از خاك و سيمان است كه معمولا تحت عنوان “خاك-سيمان”  شناخته مي­شود.

تزريق تحت فشار،شرايطي را فراهم مي-آورد كه شكل، اندازه و مشخصات توده ي خاك اصلاح گردد.

معرفی روش

جت گروتینگ (Jet grouting) یکی از شیوه‌های بهسازی و افزایش مقاومت و توان باربری خاک بصورت درجا میباشد. در این روش که با ابزار پیشرفته قابل اجراست، ستون‌هایی مدفون از مخلوط خاک و سیمان بوسیله پمپ ترزیق مخصوص، با سرعت بالا (800 تا 900 کیلومتر بر ساعت) و همچنین فشار بسیار بالای (30 تا 70 مگا پاسکال) درمحل تولید می‌شود.

روش­های اجرا

در روش جت گروتینگ ابتدا راد یا میله‌ی حفاری با قطر کم با سرعت زیاد در زمین حفاری می‌کند. هنگامی که راد به عمق مورد نظر رسید از طریق نازل‌های موجود در نوک و جداره‌ی راد، هوا، آب و مخلوط تزریق بوسیله پمپ با سرعت و فشار بالا به درون خاک تزریق می‌شود.

در این روش راد در هنگام تزریق با سرعت زیاد در حال چرخش است و با سرعت کم به طرف بالا حرکت می‌کند. این عملیات باعث شکستن ساختار خاک و اختلاط کامل با مخلوط ترزیق می‌گردد. از طرفی در این روش، فشار بالای تزریق باعث افزایش تراکم خاک نیز می‌شود و محیطی همگن و صلب در خاک بوجود می‌آورد.

تغییر در فشار تزریق، سرعت چرخش راد و سرعت حرکت رو به بالای راد باعث تغییر در ستون ایجاد شده می‌شود. ستون خاک سیمان حاصل مقاومتی در محدوده 20 تا 200 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و مدول الاستیسیته حدود  Mpa2000 خواهد داشت. به طور كلي سه نوع متمايز تزريق تحت فشار وجود دارد.

روش تک سیاله (Single Fluid)

در اين روش سيال همان دوغاب است و جريان تحت فشار سيال 700 بار به طور همزمان عمل سايش و تزريق را انجام ميدهد.در این روش ظرفیت فشاری ستون خاک سیمان به­دلیل حجم دوغاب زیاد بیش از دو روش دیگر می باشد.تزريق تحت فشار اين قابليت را دارد كه تمام انواع خاك­ها، از ماسه ها و شن ها تا رس­هاي خيلي حساس را اصلاح كند.

روش دو سیاله (Double Fluid)

در اين روش از جريان پرفشار سيمان كه در داخل مخروطي از هواي فشرده قرار دارد، استفاده مي شود. قطرستون مصالح اصلاح شده در اين روش نسبت به روش اول بزرگتر بوده و درجه ي بالاتري از جايگزيني خاك به دست مي­آيد.

روش سه سیاله (Triple Fluid)

در اين روش از خروجي بالايي آب پرفشار موجود در داخل محفظه ي هواي فشرده براي خاكبرداري استفاده مي شود و با جريان تحت فشار پاييني (معمولا با فشار كمتر) دوغاب بيرون داده ميشود تا جايگزين خاك حفاري شده شود.

بر اساس نتایج منتشر شده از کارهای انجام شده در دانشگاه Delft، مقاومت فشاری تک محوری ستون اجرا شده به روش تک سیاله به دلیل مصرف بیشتر سیمان و نسبت پایین تر ، نسبت به سایر روش­های اجرای Jet Grouting دارای مقادیر بیشتری می­باشد، در نتیجه ستون Jet Grouting تک سیاله دارای مدول الاستیسیته و مدول برشی بالاتری دارد.

 

Photo Copyright: https://www.researchgate.net/profile/Meho-Sasa- Kovacevic/publication/237749672/figure/fig2/AS:669542212698122@1536642711336/Jet-Grouting-procedure.png

لینک های مرتبط:

پایدارسازی گود به روش تاپ دان