طراحی سازه‌های نگهبان و روش‌های بهسازی خاک

سازه‌های نگهبان

در بسیاری پروژه‌های ساختمانی لازم است زمین به صورتی خاکبرداری شود که جداره‌های آن قائم یا نزدیک به قائم باشد. این کار ممکن است به منظور احداث زیرزمین، کانال، منبع آب و … صورت گیرد. فشار جانبی وارد بر این جداره‌ها ناشی از رانش خاک بر اثر وزن خود آن و نیز سربارهای احتمالی روی خاک کنار گود می‌باشد. این سربارها می‌توانند شامل خاک بالاتر از تراز افقی در لبه گود، ساختمان‌های مجاور، بارهای ناشی از بهره‌برداری از معابر مجاور و … باشند. به منظور جلوگیری از ریزش ترانشه و تبعات منفی احتمالی ناشی از این خاکبرداری، سازه‌های موقتی را برای مهار ترانشه اجرا می‌کنند که به آن سازه‌های نگهبان می‌گویند. اهداف اصلی ایمن سازی جداره‌های گود با استفاده از سازه‌های نگهبان عبارتند از: حفظ جان انسان‌های خارج و داخل گود، حفظ اموال خارج و داخل گود، و نیز فراهم آوردن شرایط امن و مطمئن برای اجرای کار. موضوع گودبرداری و طراحی و اجرای سازه‌های نگهبان در مهندسی عمران در گستره‌ی وسیعی است و نیاز به بررسی‌ها و مطالعات و ملاحظات ژئوتکنیکی، سازه‌ای، مواد و مصالح، تکنولوژی و اجرایی، و اقتصادی و اجتماعی دارد.

در نتیجه می‌توان گفت که انتخاب روش مناسب جهت اجرای سازه نگهبان بستگی به جمیع شرایط تاثیرگذار دارد و میتواند در شرایط مختلف، به صورت‌های گوناگونی باشد. از سویی دیگر تئوری‌ها و روش‌های اجرایی گودبرداری و سازه‌های نگهبان، هم مبتنی بر اصول تئوریک و هم متاثر از ملاحظات اجرایی و تجربی، تواما است. پایدارسازی جداره‌های گودبرداری به صورت‌ها و روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد که از جمله آن‌ها می‌توان به روش‌های: مهارسازی، دوخت به پشت، دیواره‌ی دیافراگمی، مهار متقابل، اجرای شمع، سپرکوبی و اجرای خرپا اشاره نمود.

منبع: اصول و مبانی گودبرداری و سازه‌های نگهبان-دفتر تدوین و ترویج مقررات ملی ساختمان

بهسازی خاک

در مکان‌هایی که شرایط ژئوتکنیکی مناسبی برای ساخت سازه‌ها وجود نداشته باشد، هزینه‌های زیادی صرف پی سازی در زمین‌های ضعیف و مسئله‌دار یا فراهم آوردن مصالح مناسب می‌شود. در چنین شرایطی بکارگیری روش‌های بهسازی کاهش قابل ملاحظه‌ای در زمان اجرا و هزینه پروژه‌ها می‌شود. خاک‎‌های مسئله‌دار شامل خاک‌های رسی نرم و تراکم‌پذیر، خاک‌های واگرا، خاک‌های متورم شونده، خاک‌های رمبنده و خاک‌های روانگرا می‌شود. فرونشست زمین، کج یا واژگون شدن سازه‌های مرتفع، ایجاد ترک‌ها و شکاف‌های عمیق از مشکلاتی است که در سازه‌های ساخته شده بر زمین‌های مسئله‌دار رخ می‌دهد.

بهسازی به معنای بازسازی کنترل شده‌ی خاک به صورت درجا برای استفاده مجدد در یک ساختار جدید ژئوتکنیکی است. در اثر بهسازی مشخصات فنی خاک به سطح قابل قبول می‌رسد و زمین بخشی از سیستم خاک-سازه می‌گردد. این روند منجر به صرفه‌جویی زمانی و کاهش ریسک‌های ناشناخته حاصل می‌شود.

در نتیجه کاربرد روش‌های بهسازی، کنترل آب زیرزمینی، بهبود کیفی زمین، پایدارسازی گودبرداری و علاج بخشی پی حاصل می‌گردد.

روش‌های معمول بهسازی خاک عبارتند از: 1-اصلاح هندسی – برداشت خاک مسئله‌دار با حفاری، جابه‌جایی یا جایگزینی 2-تراکم سطحی 3-تراکم دینامیکی 4-پیش بارگذاری 5-تراکم ارتعاشی عمیق 6-اختلاط عمیق خاک 7-تثبیت با افزودنی‌ها  8-تزریق 9-ریزشمع (میکروپایل) 10-خاک مسلح – استفاده از زمین مصنوع‌ها 11-نیلینگ و انکراژ 12-آبکشی – زهکشی 13-الکترواسمزی 14-استفاده از سیستم‌های حرارتی 15-انفجار 16-بهسازی بیولوژیکی و گیاهی 17 – جت گروتینگ

شرکت خدمات ژئوتکنیک پی بان

شرکت خدمات ژئوتکنیک پی بان با داشتن سابقه فراوان در گودهای عظیم شهری به صورت جدا از بحث اجرا آمادگی جهت همکاری برای طراحی پروژه‌های ژئوتکنیکی سازندگان محترم را دارد.

خدماتی که تواماً ارائه می‌شود مشاوره و انجام طرح‌های مختلف برای سیستم‌های بهسازی خاک و پایدارسازی گود است تا بهترین سیستم از لحاظ اقتصادی و زمانی انتخاب گردد.

Copyright: http://sunzo1999.sell.everychina.com/p-107758720-soft-soil-improvement-with-prefabricated-vertical-drain.html