توزیع فشار وارده
توزیع فشار وارده بر دیوار مهارکوبی (تسلیح شده توسط سیستم انکراژ) از سوی زمین به مقدار و توزیع تغییر شکل جانبی دیوار بستگی دارد. در دیوارهای طرهای غیر وزنی نسبتاً انعطاف پذیر (برای مثال، سپریها یا تیرها نگهبان مهارکوبی (یا انکراژ) شده با روکش) میتوان انتظار داشت، تحت تغییرشکلهای جانبی زیاد، حالت اکتیو و فشار اکتیو در کل ارتفاع دیوار ایجاد گردد. در طراحی این سیستمها، دیاگرام تئوریک فشار اکتیو زمین با استفاده از روش رانکین یا کولمب قابل محاسبه است.
تاثیر فشار زمین بر طراحی دیوار مهار کوبی
برای سیستمهای دیوار مهارکوبی (تسلیح شده توسط سیستم انکراژ) بالا به پایین، الگوی تغییر شکل بسیار پیچیده بوده و مطابق فرضیات تئوریک توزیع فشار رانکین و کولمب نیست. مقاومت برشی خاک، سختی دیوار، زاویه مهارها (یا مسلح کننده های انکراژ)، فاصله قائم مهارها و بار lock-off مهارها (یا مسلح کننده های انکراژ)، بطور مستقیم بر الگوی تغییر شکل دیوار و نیروی جانبی اعمالی بر این نوع دیوارها تاثیر میگذارد.
برای مثال، بیشترین مقدار فشار زمین در نزدیکی مهار (یا مسلح کننده انکراژ)، فوقانی شکل میگیرد، چرا که مهار (یا مسلح کننده انکراژ) فوقانی از مقدار لازم حرکت رو به جلو دیوار برای ایجاد حالت اکتیو در دیوار و فشار خاک جلوگیری میکند.
این بخش اطلاعاتی و راهکارهایی برای برآورد توزیع فشار زمین در طراحی سیستمهای دیوار مهارکوبی (تسلیح شده توسط سیستم انکراژ) موقت و دائم انعطافپذیر ارائه میکند. روشهای ارزیابی فشار زمین در این نوع دیوارها شامل استفاده از فشار ظاهری زمین، آنالیز گوه لغزشی و محاسبات تعادل محدود میباشد.
پیشینه
دیاگرامهای فشار ظاهری زمین، دیاگرامهای نیمه تجربی میباشند که توسط ترزاقی و پک (1967) و همچنین پک (1969) برای تخمین نیرو در طراحی محافظهکارانه استراتها (struts) در نیلینگ یا خاکبرداریهایی که با سیستم مهار متقابل بادبندهای داخلی پایدارسازی میشوند، تهیه شده اند. این دیاگرامهای برای پروفیلهای خاکی همگن و تحت شرایط و فرضیات زیر تهیه شدهاند:
- بارگذاری زهکشی شده در ماسه ها
- بارگذاری زهکشی نشده در رس های ترک دار سفت و سخت
- بارگذاری زهکشی نشده در رس های نرم تا متوسط
از سال 1969، اصلاحاتی بر روی نسخه اصلی دیاگرامهای فوقالذکر صورت گرفت.
دو مورد از مهمترین اصلاحات به قرار زیر است:
1-هنکل (1971) معادله محاسبه حداکثر فشار زمین در دیاگرام فشار ظاهری برای رس نرم تا متوسط ترزاقی و پک را اصلاح کرد. هنکل یک مکانیزم گسیختگی منطبق با جابجایی عمیق برای خاکبرداری در رس نرم تا متوسط فرض کرد، که این فرض در نمودارهای اصلی پک (1969) صورت نگرفته بود. پک (1969)، مقادیر ضریب فشار اکتیو زمین را کمتر پیشبینی کرده بود، در حالیکه در روش هنکل، این ضرایب بسیار دقیقتر و واقعیتر پیشبینی شده اند.
2-در نشریه FHWA-RD-97-130 (1998) نیز تغییراتی در توزیع فشار زمین محاسبه شده از دیاگرامهای فشار ظاهری ترزاقی و پک (1967) برای ماسه و رس ترکدار سفت تا سخت پیشنهاد شده است.
فشار زمین برای دیوارهای مهارکوبی (تسلیح شده توسط سیستم انکراژ) انعطافپذیر بسیار تحت تاثیر پروسه پیشتنیدگی و lock-off مورد استفاده در هر یک از مهارها (یا مسلح کننده های انکراژ) میباشد. فشار زمین در موقعیت مهار (یا مسلح کننده انکراژ) متمرکز میشود. برای تعیین دیاگرام فشار ظاهری زمین برای دیوارهای مهارکوبی (تسلیح شده توسط سیستم انکراژ) در ماسه و رس ترکدار سفت تا سخت، لازم است که موقعیت بالاترین و پایینترین مهار (یا مسلح کننده انکراژ) مشخص شود.
بنابراین توزیع فشار زمین، علاوه بر اینکه تحت تاثیر عمق خاکبرداری میباشد (که در دیاگرام ترزاقی و پک این موضوع لحاظ شده است)، از موقعیت مهارها (یا مسلح کننده های انکراژ) نیز متاثر است (این مورد توسط ترزاقی و پک لحاظ نشده بود ولی در نسخه FHWA لحاظ شده است).
دیاگرامهای فشار ظاهری
استفاده از دیاگرامهای فشار ظاهری زمین منتج به برآورد منطقی و قابل قبول نیروی مهارها (یا مسلح کننده های انکراژ) و تخمین محافظه کارانه لنگر خمشی دیوار در دیوارهای انعطافپذیر ساخته شده در خاک میشود. آنالیز با دیاگرام فشارر ظاهری زمین امکان محاسبه دستی نسبتاً ساده نیروی مهارها و لنگر خمشی دیوار را فراهم میآورد.
این دیاگرامها بیانگر پوش هایی هستند که میتوان از آنها برای طراحی یک سیستم مهارکوبی (یا انکراژ) پاسخگو برای کل مدت خاکبرداری استفاده نمود، ولی این دیاگرامها بیانگر بارهای واقعی وارد بر دیوار در هر لحظه زمانی نیستند. زمانیکه نیاز به تخمین بارهای واقعی وارد بر دیوار باشد، ممکن است آنالیز ساخت مرحلهای مانند آنالیز اندرکنش خاک- سازه، سازه نگهبان (مانند آنالیز تیر روی فونداسیون الاستیک) لازم باشد.
همچنین ممکن است آنالیز ساخت مرحلهای در موارد زیر نیز لازم باشد:
- دیوار تحت اثر بار ناشی از فونداسیونهای مجاور
- دیوار متحمل سربارهای سنگین و زیاد باشد
- ناپایداری یا صفحات ضعیف در خاک مهار شده موجود باشد
برای ارزیابی بار نهایی لازم برای پایدارسازی یک شیب یا گود در خاکهای لایه لایه (لایه های زیاد)، زمانیکه گوه گسیختگی محتمل عمیق باشد یا در امتداد سطوح مشترک ضعیف رخ دهد و جاییکه سربارها زیاد و بغرنج باشند، میتوان از محاسبات به روش تعادل محدود استفاده نمود.
محاسبات تعادل محدود را میتوان با استفاده از روشهای محاسبه دستی مانند گوه آزمایشی یا با استفاده از برنامههای کامپیوتری آنالیز پایداری شیروانیها انجام داد. در ارزیابی بارهای دیوارهای ساخته شده در خاکهای نسبتاً همگن، دقت محاسبات تعادل محدود معادل با روش دیاگرامهای فشار ظاهری زمین میباشد. با این وجود، استفاده از دیاگرامهای فشار ظاهری زمین ارجح است.
همچنین بخوانید: پروسه اختلاط خشک خاک (DSM)
درج دیدگاه