علم ژئوتکنیک و تحکیم خاک

امروزه از مهم ­ترین کاربردهای علم ژنوتکنیک, تحکیم خاک با استفاده از شیوه­ های متنوع بهسازی است. از عمده­ ترین مشکلات مورد توجه مهندسان, تغییر حجم یا نشست خاک است که در یک منطقه رخ می­ دهد. زمانی که خاک تحت تنش قرار می­ گیرد دچار نشست می ­شود.

یکی از روش‌های نوین بهسازی بستر بهره برداری از بافت‌های فرسوده در شهرهاست. با سازماندهی و برنامه‌ریزی مناسب در این زمینه می‌توان با صرف کمترین زمان و هزینه به نتیجه مطلوبی دست یافت. با توجه به تحقیقات به دست‌ آمده، نمی‌توان بدون مداخله و نظر خواهی مردم، برنامه‌های مناسبی اجرا کرد.

اهداف بهسازی بستر و موانع پیشرو

همان‌طور که پیش‌تر به عرضتان رساندیم؛ اجرای اهداف و تکنیک‌های بهسازی بستر بدون نظرخواهی و همکاری مردم امکان پذیر نمی‌باشد.

سؤالی که در حال حاضر مورد توجه بسیاری از افراد است، جگونگی‌ راهیابی گروه‌های مذکور من جمله مالکین و شهروندان به عملیات بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده‌است؟ توانمندسازی گروه‌های ذینفع یکی از راهکارهای موجود و پیشنهادی است که مورد بررسی قرار گرفته‌ است.

وظیفه مدیران شهری در جمع‌ آوری نیروهای مشارکت مردمی ایجاد بستر لازم برای بسیج‌های‌ مردمی است. از جمله روش‌ها و دستور العمل‌هایی که این اجتماع مردمی را ملزوم به همکاری و رضایتمندی از نتیجه می‌سازد عبارتند از؛

  • بهره‌گیری از گرو‌های ورزشی
  • شورای محله
  • انجمن‌های زنان
  • تشکیل‌های مذهبی
  • تفویت و تشکیل شورای محله

بهبود خاک

مطالعات مرتبط با بهبود خاک توسط شخصی به نام بارش کلسیتی مطرح گردید و از میکروبی به نام MICP نشات می­گیرد که بر روی ماسه ریز متمرکز می­ شود. MICP باقی مانده یک خاک استوایی معمولی را مورد برسی قرار می ­دهد.

یکی از بزرگ­ترین مشکلات ساخت و سازی که بر روی توده خاک مورد توجه است, ته نشینی خاک می­ باشد که شاخص­ هایی من جمله فشار پیش تحکیم, فشار مجدد, ضریب تحکیم, شاخص تراکم در نوع رفتار نشست خاک نقش تاثیر گذاری دارند.

پارامترهای مختلفی مانند حد پلاستیک, رطوبت طبیعی, فضای خالی اولیه, شاخص پلاستییته, حد مایع و… روی پیش بینی مقدار فشار مجدد, پیش تحکیم و ضریب تحکیم موثر هستند.

بررسی عوامل نشست خاک

به طور کلی خاک از نظر نشست در دو دسته قر ار می­ گیرد:

  1. نشست آنی یا الاستیک
  2. نشست بلندمدت یا غیر الاستیک

عواملی همچون سختی پایه, تعبیه پایه, عدم هماهنگی خاک موجب نشست آنی یا الاستیک خاک می­ گردد. افزایش سیل, بالا آمدن سطح دریا و افزایش شوری خاک سه سناریو تاثیرگذار روی نشست بلند مدت یا غیر الاستیک خاک هستند. توجه داشته باشید که افزایش بارندگی, سیل را نیز افزایش می­ دهد اما روی شوری خاک اثر عکس می­ گذارد. مدت زمان وقوع سیل, عمق آب و وسعت فضایی سیل همگی با فرونشست هبستگی رابطه مستقیم دارند.

به سازی بستر در کو­های تیانشان کره شمالی و عواقب آن

در دامنه­ های شمالی کو­های تیانشان روش ­های به سازی و بهبود کیفیت خاک منجر به تخریب پوشش گیاهی, تخریب اکولوژی گیاهی و از دست رفتن ظرفیت خود شد. در فرایند بهبود خاک کوه­ های تیانشان کره شمالی از بتونیت, تنظیم کننده رشد گیاه سبز, گزانتیک و مقدار زیادی مالچ استفاده گردید. متخصصان شاخص ­هایی من جمله ماده آلی, فسفر موثر, پتاسیوم و نمک را جهت ارزیابی کیفیت خاک MDS در نظر می ­گیرند.

تکنیک­ های بهسازی بستر

هر تکنیک بهسازی بستر مزایا و معایب مشخصی دارد. گزینه­های بیشماری برای تسریع یکپارچه سازی خاک و رسوبات لایروبی وجود دارد. در این بخش از مقاله انواع تکنیک­های بهساز بستر را مورد برسی قرار می­دهیم.

تکنیک­ های تلفیق

یکی از شیوه ­های بهسازی بستر که جهت تثبیت خاک انجام می­ شود و در طولانی مدت اثر بخش است تکنیک­ تلفیق می­ باشد. با استفاده از زهکش ­های عمودی پیش ساخته (PVD), اضافه بار منطقه­ای که در معرض با بار موقت شن و ماسه هستند, تکنیک تلفیق صورت میگیرد. فشرده سازی شدید اجباری و تحکم خلا نام­ه ایی هستند ک به این تکنیک اختصاص می­ دهند.

روش­ های تراکمی

در مقایسه با سایر تکنیک ­های به سازی بستر, این شیوه در مدت زمان کوتاه ­تری صورت می­ گیرد. فشرده سازی با غلتک­ های صاف انرژی بالایی می طلبد و به عنوان فشرده سازی سنگین شناخته می­ شود. فشرده سازی دینامیک, فشرده سازی ضربه سریع و ارتعاش فلوتاسیون از دیگر روش­ های تراکمی به شمار می ­روند که جهت تثبیت و بهبود خاک به کار می ­روند.

تکنیک­ های اختلاط سیمان

در مناطقی که زمین­ های نرم یک مشکل جدی در ساخت و ساز محسوب می­ شوند, تکنیک اختلاط سیمان راه حل مناسبی است تا با استفاده از مواد افزودنی, خاک را تثبیت کنند. نام­ های دیگر این شیوه به سازی بستر عبارت است از شمع ­های سیمان خاک, اختلاط خاک سیمان, اختلاط چرخشی و اختلاط عمیق سیمان که برای پی سازی مواردی همچون روکش ­ها, موج شکن­ ها, مخازن, راه آهن ­ها, ساختمان­ ها و پایه­ های پل مورد استفاده قرار می­ گیرند. از این روش ­ها می­ توان برای اقدامات متقابل مایع سازی و بی حرکت کردن رسوبات دریایی استفاده کرد.

جمع­ بندی:

همان­ طور که در این مقاله برسی کردید: تکنیک ­های به سازی بستر شامل عناوین و سبک­ های گوناگونی است که با برخی از آن آشنا شدید. همچنین شاخص ­هایی مثل فشار مجدد, تراکم و… ویژگی­ های تحکیم خاک را تایین می­ کنند. طبق مطالعات انجام شده، از عمده‌ترین فرصت‌های موجود جهت سازماندهی نیرو‌های مردمی می‌توان به بهره‌گیری از گرو‌های ورزشی و مذهبی اشاره کرد. با ایجاد پیوند مدیران در شهر‌ها و شهرستان‌ها می‌توان به اهداف مذکور دست یافت.

همچنین بخوانید: شیت پایل های مورد استفاده در پایدارسازی گودها