در سرتاسر دوره ساخت، باید روشهای زهکشی مناسبی برای جلوگیری از نفوذ و ورود آبهای سطحی به داخل محدوده ساخت دیوارپایدارسازی شده به روش مهارکوبی (یا انکراژ در سیستم نیلنگ) اتخاذ شود. بعد از خاکبرداری هر ردیف مهارکوبی(یا انکراژ در سیستم نیلینگ)، سطح خاکبرداری شده بایستی خشک نگه داشته شود. برای جلوگیری از عبور آبهای سطحی از روی دیوار پایدارسازی شده به روش مهارکوبی(یا انکراژ در سیستم نیلینگ) و ورود به گود، بایستی ابزارهای زهکشی مناسبی بکارگرفته شوند.
در صورت لزوم، سیستم زهکشی دائم اجرا گردیده و تا انتهای ساخت دیوار پایدارسازی شده به روش مهارکوبی (یا انکراژ در سیستم نیلینگ) حفظ گردد. معمولاً از طریق انحراف مسیر یا جمعآوری یا انتقال مسیر آبهای سطحی به داخل نهرها و لولههای جمع کننده و …، میبایست مسیر آب از رویه دیوار پایدارسازی شده دور شود، چه در بستر گود و چه در سطح زمین. سیستم زهکشی دائم نباید اجازه ورود آبهای سطحی به داخل دیوار پایدارسازی شده به روش مهارکوبی (یا انکراژ در سیستم نیلینگ) زهکشی شده را دهد.
-
نصب و اجرای روکشهای الواری در دیوار پایدارسازی شده به روش مهارکوبی یا مسلحشده به روش انکراژ
برای جلوگیری از ریزش و هوازدگی خاک بین تیرهای نگهبان، در هر مرحله بلافاصله بعد از خاکبرداری، بایستی روکش الواری نصب و اجرا شود. جهت ممانعت از شکلگیری حفره پشت روکش بایستی خاکبرداری با دقت انجام شود. روکشها ممکن است پشت بال تیر نگهبان قرار گیرند یا روی وجه بیرونی بال تیر نگهبان نصب شوند و با استفاده از فاصلهدهنده (به منظور تحقق زهکشی مناسب) از هم فاصله داده شوند. جاییکه با ماسههای ریزشی مواجه هستیم، دقت شود تا ریزش و زوال خاک به حداقل برسد. در این موارد ممکن است روکش به صورت یک تیکه و قطعات بزرگ در یک مرحله نصب شود. کوبیدن تختههای نازک یا تختههای چند تکه در فواصل مختلف روی روکش الواری میتواند به پایداری خاک محافظت شده پشت روکش کمک کند.
-
نصب و اجرای سیستم زهکشی دیوار پایدارسازی شده
جاییکه از روکش بتنی درجا (CIP) استفاده میشود، معمولاً زهکشی قائم با استفاده از زهکشهای ژئوسنتتیکی پیش ساخته که در یک وجه آنها ژئوتکستایل بافته شده میباشد، تامین میشود. محل استقرار و ابعاد زهکشهای ژئوسنتتیکی باید مطابق نقشهها بوده و وجه بافته شده زهکش ژئوسنتتیکی بایستی محکم با روکش دیوار پایدارسازی شده در تماس باشد. برای اطمینان از پیوستگی زهکش، اتصال و وصله بین نوارهای ژئوسنتتیکی بایستی مطابق با توصیه تولید کننده صورت گیرد. اگر زهکش پاره یا سوراخ شود، بخش آسیب دیده بایستی بطور کامل جایگزین شود یا از طریق همپوشانی یک تکه نوار زهکش سالم روی ناحیه آسیب دیده، مرمت شود.
زهکش معمولاً در وسط دهانه بین تیرهای نگهبان و در محل درزهای اجرایی و انبساط نصب میشود. برای تامین زهکشی پیوسته، زهکش بایستی از بالا تا پایین دیوار پایدارسازی شده (تا جاییکه خاکبرداری شده) نصب شود. در پایین دیوار پایدارسازی شده ، زهکش ژئوسنتتیکی یا به یک زهکش پاشنه زیر تراز نهایی دیوار پایدارسازی شده و یا به یک ویپهول وصل میشود. ویپهول باید در محلها و فواصل نشان داده شده در نقشه، منطبق با موقعیت زهکشها قرار گیرد. معمولاً برای جلوگیری از ورود ناخالصی و گرفتگی ویپهول، در مقابل آنها یک فیلتر قرار داده میشود. زهکشهای شنی (سنگدانهای) معمولاً با فیلترهای بافته شده منسوج پوشانده میشوند.
زهکش پاشنه معمولاً متشکل از لولههای جاساز شده در زهکش سنگدانهای است. لولهها بایستی مطابق نقشهها، شیبدار اجرا شوند.
در برخی مواقع، جاییکه نشت با فشار کم در شیبهای مهارکوبی (یا انکراژ در سیستم نیلینگ) شده وجود دارد، از زهکشهای افقی استفاده میشود. معمولاً، گمانهای بدون غلاف با قطر کوچک که تا پشت روکش دیوار پایدارسازی شده ادامه دارد حفر میشود و در تمام طول این گمانه لوله PVC سوراخدار یا شیاردار به صورت چفت و محکم قرار داده میشود. برای اطمینان از عدم تجمع آب پشت روکش دیوار پایدارسازی شده به روش مهرکوبی (یا مسلح شده به روش انکراژ)، اطراف محل نفوذ لوله در پشت دیوار پایدارسازی شده به روش مهارکوبی (یا مسلح شده به روش انکراژ) بایستی مهر و موم شود و انتهایی لوله نباید سوراخکاری شود (یا شیار زده شود). خروجی لوله معمولاً به زهکش پاشنه وصل میشود. مقدار رسوبات آب تخلیه شده از زهکش بایستی کنترل شود که میتواند نشانگر خوردگی داخلی اطراف لوله باشد.
ابعاد سوراخهای لوله بایستی متناسب با دانهبندی خاک اطراف لوله باشد و برای جلوگیری از ورود خاک به داخل لوله، بایستی لوله داخل یک ژئوتکستایل پیچانده شود، به نحوی که کماکان دبی مناسب جریان ورودی آب به داخل لوله حفظ شود. در صورت گرفتگی سوراخها، لوله با فشار آب تمیز میشود. کفایت عملکرد زهکش افقی را میتوان با اندازهگیری تراز آب در چاههای مانیتورینگ ارزیابی نمود. اگر قرائت تراز پیزومتریک بالا آمدن سطح آب زیرزمینی را نشان دهد، و همزمان، تخلیه آب از زهکش افقی کاهش یافته باشد، نتیجه گرفته میشود که کفایت عملکرد زهکش افقی کاهش یافته است. جاییکه پمپاژ آب با فشار زیاد و پاکسازی زهکش عملکرد زهکش را تا حد مطلوب افزایش ندهد، بایستی زهکش مکمل دیگری اجرا شود. شیروانیها بایستی بطور روزمره و مدام از بابت نشت بازرسی و نظارت شوند و محل مشاهده نشت بایستی مورد رسیدگی و تفحص دقیق قرار گیرد.
-
نصب و اجرای روکش دائم
روکش و قرنیس معمولاً یا از پانلهای بتنی پیشساخته و یا بتن درجا (CIP) میباشند و بایستی مطابق با نقشههای پروژه و دفترچه مشخصات نصب و اجرا شوند. شیب دیوار و آرایش آن بایستی با رواداری مشخص شده پیش برود و دیوار پایدارسازی تمام شده بایستی با دفترچه مشخصات تطابق داشته باشد. برای جلوگیری از نشت بتن مصرف شده در CIP، بتن بایستی بخوبی عملآوری شوند، خوب بریزند و استحکام کافی داشته باشد. گل میخهای برشگیر بایستی به تیرهای نگهبان جوش شوند. سطح بتن بایستی سالم و عاری از خرابی و نقصان باشد. پوشش بتنی روی المانهای فولادی و فولاد تسلیح به هیچ وجه نباید کم باشد و منجر به بیرون زدن آنها شود.
پانلهای پیشساخته بایستی تکیهگاه مناسبی داشته باشند و موقعیت نهایی آنها مطابق با نقشهها و رواداریهای مجاز باشد. پانلهای پیشساخته که با اتصالات تعبیه شده روی تیر به تیرهای نگهبان متصل میشوند، بایستی به حد کافی انعطافپذیر باشند تا امکان رواداری در نصب محیا باشد. جابجایی المانهای پیشساخته بایستی بدون ایراد خسارت و آسیب صورت گیرد.
در پی بان بخوانید:
درج دیدگاه