-
تکنیک های حفاری جهت اجرای ریزشمع یا میکروپایل
روش حفاری بایستی طوری انتخاب شود که کمترین آسیب و خسارت یا بالازدگی در زمین و سازه را ایجاد نموده، و در عین حال اقتصادی ترین، موثرترین و مطمئنترین ابزار برای نفوذ و تزریق باشد. ریزشمع (یا میکروپایل) ها اغلب بایستی از میان مصالح با مقاومت پایین برای رسیدن به یک لایه مستحکم و مقاومتر حفر شوند.
بنابراین عمدتاً به روشهای حفاری لایه فوقانی بمنظور نفوذ در خاکهای زیرین و تقویت خاک های تحکیم نیافته و ضعیف نیاز میباشد.
همچنین، در صورتیکه لایه مقاوم از جنس مصالح ایستا مانند سنگ یا خاک چسبنده نباشد، گمانه حفر شده نیاز به نگهداری موقت در تمام طول خود، مثلاً استفاده از غلاف موقت یا سیال حفاری مناسب (مثل بنتونیت) دارد.
اگر تمام عمق شمع از مصالح ایستا باشد، بدون نیاز به نگهداری موقت گمانه بوسیله غلاف یا حفاری با اوگر تو خالی، امکان حفر گمانه با روشهای گمانه باز وجود دارد. برای نفوذ اولیه به زیر یک سازه موجود، ممکن است از روش حفاری متفاوتی استفاده شود. ممکن است تکنیکهای مغزه گیری بتن، برای ایجاد یک گمانه بزرگتر از اندازه طرح در دالهای بتنی موجود، بکار بسته شوند تا امکان غلافگذاری متعاقب برای عبور از میان آن وجود داشته باشد.
در برخی موارد میتوان از روشهای مرسوم حفاری سنگ همچون تکنیکهای دورانی- ضربهای برای رسوخ در پی موجود یا سازه با آرماتورگذاری، سبک استفاده کرد. ممکن است برای رسوخ اولیه در لایه های سخت فوقانی، مانند سنگ لاشه های بتنی تکنیکهای دورانی- ضربهای یا دورانی مضاعف بکار گرفته شود و در کنار آن روش حفاری مرسوم و پیشرفته single-tube برای تکمیل میل چاههای شمع در لایه های خاک زیرین استفاده شود.
آب
آب رایجترین وسیله برای پاکسازی و شستشوی گمانه در حین حفاری میباشد، که ممکن است با هوا، گل حفاری و یا فوم جایگزین گردد. در استفاده از سیستم هوا برای پاکسازی باید احتیاط لازم جهت اجتناب از نفوذ هوا در داخل زمین اطراف، که موجب ترک خوردگی و دست خوردگی خاک میگردد، در نظر گرفته شود. بطور کلی این باور پذیرفته شده که استفاده از گل بنتونیت برای پایدارسازی و شستشوی گمانه، با ایجاد پوستهای از رس در سطح تماس، موجب زایل شدن ظرفیت باربری مجموعه دوغاب- زمین میگردد، اما در ایتالیا و فرانسه این روش یک روش معمول برای شمعهای نوع D میباشد. “گلهای پلیمری حفاری” بطور موفقیت آمیز در اجرا و ساخت ریزشمع (یا میکروپایل) ها در تمام انواع زمینها استفاده شدهاند. این نوع گل نگرانی در مورد اختلال در ظرفیت باربری مجموع دوغاب- زمین را کاهش میدهد و بر خلاف گل بنتونیت، امکان پاکسازی و دفع راحتتر ضایعات را فراهم میکند.
-
تکنیکهای حفاری لایه های سربار فوقانی
روشهای ابتکاری زیادی برای حفاری لایههای سربار وجود دارد که توسط تولید کنندگان تجهیزات حفاری در سراسر دنیا عرضه میگردد. همچنین، پیمانکاران مبتکر اغلب روشهای خود را در مواجهه با شرایط محلی جدید توسعه و تطبیق میدهند. نتیجه کار، مجموعهای از سیستمها و روشهای پیچیده میباشد که بسیاری از آنها در عمل محدودیتهایی داشته و بسیاری از آنها نیز مطلقاً یا نسبتاً آزمایشگاهی میباشند. بررسی دقیق این مجموعه روشها موید این امر میباشد که اساساً شش روش کلی بین المللی وجود دارد که در گارگاههای ژئوتکنیکی (قطر کمتر از 300 م.م، عمق کمتر از 60 متر) استفاده میشوند. در ادامه بحث، مختصری از این شش روش ارائه شده است. همچنین این شش روش در جدول 1 خلاصه شده و در شکل 2 نیز بطور ساده نشان داده شدهاند.
-
حفاری شستشوئی
در این روش، پنجه غلاف حفاری با یک مهره باز یا سرمته، سر جای خود ثابت میشود و غلافگذاری در داخل زمین بوسیله دوران سر مته پیش میرود. آب بطور پیوسته از میان غلاف پمپ شده و ضایعات را بیرون آورده و دور میریزد. خاکها و خرده سنگهای حمل شده توسط آب عمدتاً به سطح بیرون دور غلاف فرار میکنند، و ممکن است به داخل لایه های افقی فوقانی سست و نفوذپذیر منحرف گردند. در اصلاح و تقویت پی سازههای حساس باید دقت بیشتری مد نظر باشد چرا که آب شستگی کنترل نشده میتواند موجب خلاء زایی و آسیب رساندن به سازه گردد.
استفاده از هوا برای پاکسازی در این سیستم معمول نیست چرا که خطر فشارهای مضاعف کنترل نشده بر زمین، میتواند موجب دست خوردگی زمین گردد. بالعکس، تجربه نشان داده است که افزودن ترکیبات پلیمری به آب در حفاری شستشویی در شرایط زمینی خاص، میتواند بسیار مفید باشد. .(Bruce, 1992)
-
روش دورانی مضاعف
در تکنیک دروانی مضاعف، راد با یک سرمته مستحکم درون غلاف حفاری قرار داده شده و به موتور دورانی وصل میشود، که امکان دوران و پیشبرد مجموعه راد، سرمته و غلاف را بطور همزمان مهیا میسازد. سیال شستشو (معمولاً آب یا پلیمر) از درون راد به سمت پایین پمپ میشود و از خروجیهای مخصوص سر مته خارج میشود. ضایعات حمل شده توسط سیال شستشو از بین دوایر متحدالمرکز راد و غلاف بالا می آیند.
سپس سیال از ورودیهای مهره فوقانی مته خارج میشود. اگرچه خطرات روش دورانی مضاعف نسبت به استفاده از روش single-tube کمتر است، ولی تخلیه گمانه با هوا بایستی با احتیاط به کار برده شود چونکه انسداد درون دوایر متحدالمرکز راد میتواند موجب افزایش فشار هوا در سر مته شده و به زمین آسیب برساند.
-
روش دورانی ضربهای مضاعف یا هم مرکز
سیستم دورانی- ضربهای مضاعف، شاخه پیشرفتهای از روش دورانی مضاعف میباشد که به موجب آن رادها و غلافها بطور همزمان ضربه زده، دوران کرده و به پیش میروند. ضربهها بوسیله یک موتور دورانی- ضربهای تامین میگردند. این روش مستلزم یک drill head با انرژی ضربهای و دورانی قابل توجه میباشد.
-
روش دورانی ضربهای مضاعف غیر هم مرکز یا lost crown
اساساً بعنوان سیستم برون مرکز حفاری لایه های بالاسری (ODEX) شناخته شده است. این روش مشتمل بر استفاده از حفاری ضربهای- دورانی در ترکیب با سرمته گشاد کننده برون محور میباشد. موتور برون محور در زیر غلاف و پیشاپیش آن حفاری میکند و قادر است با کمترین انرژی دورانی (پیشرانه) که در روش هم محور فوق الذکر لازم بود به داخل یک گمانه حفاری با اندازه بزرگتر وارد شود. همچنین، غلاف گذاری مستلزم استفاده از کفشک برش گران قیمت نمیباشد و سایش و خراش و فرسودگی کمتری را متحمل میگردد.
گمانههای با قطر بزرگتر از 127 م.م، اغلب مستلزم استفاده از یک چکش down-the-hole میباشد که بر روی یک کفشک محرک در پاشنه غلاف عمل میکند، بطوریکه غلاف با فشار یک چکش فوقانی به خوبی بداخل گمانه رانده میشود.
اخیراً سیستم مشابهی به ODEX، که اکنون با نام تجاری TUBEX شناخته میشود، از جانب شرکتهای ژاپنی و اروپایی عرضه میگردد. برخی از روشها صرفاً گونههای مکانیکی و سادهتر سیستم TUBEX میباشند. اما هر کدام یک روش ضربهای مضاعف میباشند که در آن یک سر مته، گمانهای بزرگتر از قطر گمانه برای پیشرفت راحتتر غلاف بعدی ایجاد میکند.
-
روش مضاعف دوسره
در روش مضاعف دوسره که شکل توسعه یافته تکنیکهای مرسوم دورانی مضاعف میباشد، رادها و غلافها توسط موتورهای جداگانه که بالای همان ارابه نصب شدهاند دوران میکنند. این موتورها گشتاور چرخشی بالا (بنابراین پتانسیل آسیب دیدگی خاک را افزایش میدهند) و در عوض سرعت دوران پایینی ایجاد میکنند. موتورها بنحوی کار میکنند که موتور پائینی (که غلاف خارجی را دوران میدهد) و موتور بالائی (که باعث دوران میله حفاری میشود) خلاف جهت هم دوران میکنند.
عمل برش و حفاری پیشرونده حاصله در سرمته، امکان نرخ نفوذ بالا را فراهم میسازد، و دوران در خلاف جهت، موجب رفع انسداد دوایر متحدالمرکز راد و غلاف ناشی از ضایعات حمل شده در سیال شستشو میگردد. همچنین میتوان، میلههای داخلی را با استفاده از تکنیکهای کاملاً دورانی یا دورانی- ضربهای به کمک یک محرک فوقانی یا چکش down-the-hole بکار گرفت. ویژگی دوران خلاف جهت، حتی در شرایط زمین بسیار سخت مقاومت مورد انتظار گمانه را ارتقاء داده و نفوذپذیری را تقویت میکند.
-
اوگر تو خالی
اوگر تو خالی سیستمی یکپارچه با یک هسته توخالی مرکزی میباشد، که معمولاً در ریزشمع (یا میکروپایل) های اوگری یا برای اکتشاف زمین استفاده میشود. وقتی حفاری به سمت پایین صورت میگیرد، سوراخ مرکزی بوسیله یک کلاهک در سر مته بسته میشود. زمانیکه گمانه تا عمق مورد نظر حفاری شد، کلاهک بوسیله فشار دوغاب کنار زده شده، و بدینسان در حین بیرون کشیدن اوگر، شمع شکل میگیرد. چنین اوگرهایی اغلب برای حفاری مصالح چسبنده یا سنگهای خیلی نرم استفاده میشوند.
شکلهای مختلفی از کفشکهای برش یا سر متهها را میتوان به انتهای اوگر نصب کرد، اما حفاری فونداسیونهای قدیمی و خاک لاشه سنگی و تخته سنگی، با این روش بسیار مشکل و غیر اقتصادی میباشد. همچنین حین استفاده از اوگرها بایستی مراقبتهای ویژه اعمال شود. نرخ نفوذ کنترل نشده یا پاکسازی بیش از حد گمانه، میتواند به جداشدگی و تفکیک بیش از حد نخالههای حفاری منجر شود. بنابراین خطر سست شدگی خاک یا خلازایی در شرایط محیطی خاص وجود دارد.
-
تکنیکهای حفاری رو باز
زمانیکه ریزشمع (یا میکروپایل) در خاکهای پایدار اجرا میگردد، میتوان غلاف گذاری را به حالت تعلیق در آورده و اجرای گمانه را تا انتهای عمق با روش حفاری رو باز ادامه داد. اختلاف هزینه بین اتلاف زمان در تغییر موضع به سیستم کم هزینهتر حفاری رو باز و یا ادامه کار با یک سیستم حفاری گران قیمتتر برای تمام عمق گمانه بایستی مورد بررسی قرار گیرد. تکنیکهای حفاری رو باز را میتوان به شرح زیر طبقه بندی کرد:
* حفاری ضربهای – دورانی
مخصوص سنگهای با مقاومت فشاری بالا میباشد. تکنیک ضربهای- دورانی با استفاده از محرک فوقانی و هم با استفاده از چکشهای سقوطی down-the-hole بکار برده میشود. در ریزشمع (یا میکروپایل) های با قطر کوچک تکنیک down-the-hole اقتصادیتر و رایجتر میباشد. سیال شستشو نیز هوا، ترکیب هوا- آب یا فوم انتخاب میگردد.
در سیستم محرک فوقانی نیز میتوان از هوا، آب و یا سایر سیستمهای شستشویی استفاده کرد، اما به لحاظ قطر و عمق اجرا محدودیتهایی وجود دارد. ضمناً این سیستم نسبتاً پر سر و صدا میباشد، و ممکن است بواسطه ارتعاشات بیش از حد آسیبهایی به سازه و فونداسیون وارد نماید.
* اوگرهای تو پر یکپارچه
در رسهای سفت تا سخت فاقد تخته سنگ و در برخی سنگهای ضعیف، حفاری را میتوان با یک اوگر توپر انجام داد. این سیستم حفاری، سریع و بیصدا بوده و نیازی به سیال برای خروج ضایعات ندارد.
ممکن است خطر افت فشار جانبی یا wall remolding/interface smear وجود داشته باشد که هر کدام از اینها میتوانند بطور جداگانه بر مجموعه خاک- دوغاب تاثیر بگذارند.
چنین اوگرهایی ممکن است در مواردی که جمع آوری و دفع دقیق ضایعات حفاری به لحاظ محیط زیستی بسیار مهم میباشد، استفاده شوند.
* گشاد کردن گمانه ها
ابزارهای مختلفی برای بزرگکردن یا گشاد کردن گمانههای باز در خاکهای چسبنده یا نهشته های نرم وجود دارد، بویژه زمانیکه شمع ها به کشش کار میکنند (مثلاً برای برجهای مخابراتی یا دکلهای انتقال برق).
این ابزارها را میتوان بطور مکانیکی یا هیدرولیکی به کار گرفت و با یک یا چند ابزار گمانه را کم کم خراش داده و گشاد نمود.
اما این یک پروسه زمانبر میباشد، و بررسی کفایت آن به راحتی ممکن نیست.
همچنین، پاکسازی گمانههای گشاد شده اغلب مشکل میباشد، آب بهترین وسیله پاکسازی میباشد اما ممکن است موجب نرم شدگی زمین گردد.
بخاطر همه این دلایل، به ندرت میتوان در پروژههای کنونی ریزشمع (یا میکروپایل) موردی از استفاده این روش پیدا کرد.
افزایش در ظرفیت باربری معمولاً با استفاده از روشهای تزریق تحت فشار حاصل میگردد.
درج دیدگاه